intern | downloads

 

Kalmoes

Het blijft altijd een zoektocht welke drank uit te zoeken als dispuutsdrank. Hierin zijn wij zeker niet over n nacht ijs gegaan, wij hebben menig avond gespendeerd om te proeven, toetsen en te genieten.

Kalmoes

Dit was een waar feest, waar menig goed gesprek uit voort is gekomen. Onder het genot van vele sigaren, en een scala aan whisky's, speciale bieren, gedistilleerd binnen- en buitenlands werd gediscussieerd over de te kiezen drank.

Uiteindelijk herinnerden twee leden zich dat op de avond van de oprichting een prachtige Corona werd gerookt, samen met het nuttigen van een heerlijk glas Kalmoes Beerenburg. Unaniem werd besloten dat Kalmoes d dispuutsdrank zou worden.

Kalmoes Beerenburg is een begrip. Niet alleen in Groningen, maar zeker ook ver daarbuiten. In Friesland, waar dranken als Sonnema en Weduwe Joustra gestookt worden, is Kalmoes de delicatesse onder de Beerenburgen, de Bentley onder de Lada's.

Geen wonder dat deze exquisite, tongstrelende vloeistof bij de Heeren van S.O.D.A.L.I.T.A.S. hoort.

Hooghoudt logoKalmoes Beerenburg wordt al sinds begin deze eeuw bij Hooghoudt geproduceerd als de Groningse, ergo superieure variant op de door Hendrik Jan Beerenburg ontdekte 19e eeuwse kruidendrank.

Bij distilleerderij Hooghoudt worden grote Keulse potten, gevuld met de geheime kruidenmelange, nog steeds gebruikt voor de productie van deze eigenzinnige beerenburg.
Onverminderd staat de kruidenmelange enkele weken op trek, want voor een "mooie" beerenburg is tijd, aandacht en geduld nodig. Door deze ambachtelijke bereidingswijze is Kalmoes Beerenburg een beerenburg met een geheel eigen, zachte, licht aangezoete smaak.

De Kalmoes plant is een zeer krachtige plant. Het bevat aromatische geurende olin. Deze werken prikkelend op bijvoorbeeld de darmsapklieren waardoor het eetlust opwekkend werkt.

Het mooie van Kalmoes Beerenburg is dat het ten allen tijde genuttigd kan worden. Of het nu in de vooravond, voor het diner is, in de zomer op de zeilboot, of des avonds onder het genot van een goede sigaar en een opbouwend gesprek, genot is verzekerd.